Alles wat u altijd al wilde weten

.. (zou moeten weten) over het gebruik van een zonnetoestel / bezoek aan een zonnecenter en een gebruinde huid!
Met deze FAQ’s hebben we onszelf tot doel gesteld, de meest belangrijke vragen over het gebruik van een solarium samen te vatten en te beantwoorden. Zo voelt u zich nog meer op uw gemak in onze centra en nog meer zeker over het gebruik van een zonnetoestel. Mocht u toch nog andere vragen hebben, dan kan u steeds vrijblijvend terecht bij de zonneconsulente ter plaatse.

FAQ

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik tijdens een zonnesessie een UV veiligheidsbrilletje opzetten?

Zonlicht bevat UV stralen die het netvlies kunnen uitdrogen. Vandaar dat je tijdens een zonnesessie steeds je ogen gesloten houdt en een UV brilletje draagt. Mocht je tijdens je zonnesessie in slaap vallen, blijven je ogen nl niet helemaal gesloten. Tijdens je slaap openen zich je oogleden een heel klein beetje, zodat je zonder brilletje geen bescherming tegen de UV straling hebt. Een brilletje ligt steeds kosteloos ter beschikking in ieder professioneel zonnecenter.

Moet ik make-up wegnemen voordat ik ga zonnen?

Ja. Voor uw zonnesessie doe je ofwel geen make-up of parfum aan, ofwel ontschmink je je vóór je gaat zonnen. Door de combinatie van UV licht en make-up/parfum, zou het in bepaalde gevallen tot reacties van de huid kunnen komen. Dus best zonder make-up zonnen.

Heb ik zonbescherming (SPF lotion) nodig in het solarium?

Nee, er mag geen SPF lotion gebruikt worden wanneer je zont met een zonnetoestel. In alle professionele zonnecentra is er vóór je van start gaat een huidtypebepaling, waarop de duur van je sessie wordt afgestemd. Verder wordt er veelal een meting met een huidsensor gemaakt. Zo krijg je de correcte dosis UV voor jouw huid. De hoeveelheid UV is precies gedefinieerd in een zonnetoestel. 15 minuten zijn ongeveer zoveel als 25 minuten in de Belgische zomerzon. Dus nee, geen SPF lotion gebruiken, dat verhindert nl je bruining in het solarium.

Waarom ruikt mijn huid zo anders na het zonnen?

Je hoeft je daarover geen zorgen te maken. De speciale geur na je zonnebad is heel normaal. Dat komt waarschijnlijk doordat bestanddelen van je huid, zoals vetzuren en talg door de UV gesplitst worden.

Nb: Gebruik je een présunlotion van California Tan, dan wordt dat geurtje geneutraliseerd. Zeker uitproberen!

Waarom bruint mijn huid niet overal gelijk?

Dat komt omdat bepaalde delen van de huid meer pigmentcellen hebben als andere delen van de huid. Bijvoorbeeld bruint de binnenkant van armen en benen langzamer, terwijl de buitenkant makkelijker kleur krijgt. Meestal bruint het gezicht ook wat langzamer. Dat komt omdat de huid aan het gezicht een dikkere hoornlaag heeft, die dient voor extra bescherming tegen UVB. Zomersproetjes en pigmentvlekken bevatten daarentegen veel pigmentcellen en worden daardoor heel snel donker van kleur.

Waarom heb ik na het zonnen op een zonnetoestel een witte vlek aan het staartbeentje of aan de schouderbladen?

Dat zijn zogenoemde drukvlekken, die ontstaan doordat de huid op bepaalde punten, onder het gewicht van het lichaam, tegen het acryl wordt gedrukt. Het bloed wordt op deze punten weggedrukt en er kan geen zuurstof bij de huid komen. Dit belemmert de bruining. Om dit te vermijden kunt u tijdens het bruinen af en toe van positie veranderen, zodat niet de gehele tijd dezelfde punten worden belast. Ook hebt u er minder last van bij een toestel met ergonomisch gevormde ligvlakken, of bij een rechtstaande zonnebank. Wissel ook af en toe van toestel en dan zal je er ook minder last van hebben. De zonneconsulente kan u hieromtrent graag informeren.

Mag ik zonnen tijdens mijn zwangerschap?

n feite vormt het zonnen tijdens de zwangerschap geen probleem. De UV stralen gaan enkel op de bovenste huidlaag inwerken en komen in geen geval tot aan de vruchtblaas. Tussen de 4e en de 6e maand zwangerschap, vindt er een hormoonomstelling plaats. Sommige zwangere vrouwen hebben last van een zwangerschapsmasker. Gedurende deze periode is het best de zonnetijd te verminderen. Indien de natuurlijke zon goed kan worden verdragen, mag je ook het solarium gebruiken. Gelieve dit met uw arts te bespreken.

Mag mijn kind voor de vakantie ook voorbruinen in een solarium?

Nee, dat kan niet. Pas vanaf 18 jaar mag je onder de zonnebank.

Waarom mag ik pas vanaf 18 jaar onder de zonnebank?

De wet verbiedt het zonnen voor onder 18-jarigen. De jonge huid is gevoeliger. Waarschijnlijk hangt de wet echter ook samen met het feit dat u dan meerderjarig bent.

Mag ik onder de zonnebank als ik vers litteken heb, bvb na een borstoperatie?

Na een operatie is het raadzaam 6 weken niet te zonnen. Daarna is het belangrijk dat u het litteken afdekt. UV stralen kunnen een pigmentverschuiving aan de wonde veroorzaken, zodat het litteken blijvend lichter of donkerder wordt. Bij twijfel, steeds navraag doen bij uw arts.

Kan ik op dezelfde dag onder de zonnebank en in de natuurlijk zon gaan?

Nee, dat doet u beter niet. Wanneer u uw dosis aan UV straling overschrijdt, zou dat een zonnebrand kunnen geven. Dat moet vermeden worden.

Waarom worden mijn littekens en mijn zwangerschapsstriemen niet bruin?

Littekens krijgen minder bloedtoevoer en daardoor ook minder zuurstof. Huid die niet met zuurstof wordt verzorgd, kan niet bruinen.

Waarom werkt zonlicht tegen een slecht humeur?

Wanneer u te weinig licht krijgt, produceert de pijnappelklier het rusthormoon melatonine. Dat hormoon maakt slaperig en humeurig. Door een dosis zonlicht, kan uw humeur beter worden, omdat dan het gelukshormoon serotonine vrij komt.

Hoe veel zonnesessies heb ik nodig om een bruine kleur te krijgen?

Deze vraag kan niet zo maar beantwoord worden. Hoe vlug u een kleurtje krijgt, hangt af van uw huidtype. Huidtype 2 bruint beduidend langzamer en wordt ook niet zo bruin, als een huidtype 4. Een persoon met huidtype 4 kan al na één of twee sessies een duidelijk bruinere teint bekomen.

Ik heb een tattoo laten zetten. Wanneer mag ik weer onder de zonnebank?

Bij het tatoeëren worden er in feite letsels aan de huid toegebracht. Dus is een nieuwe tattoo, net als een wonde. Wat belangrijk is om weten: Daar waar het tattoo staat, kan er een tijdlang GEEN natuurlijke UV bescherming meer aangemaakt worden. Dus deze wonde is heel gevoelig voor zonlicht. Best minimum 5 tot 6 weken wachten om weer te zonnen.

Wanneer u dan terug een zonnesessie neemt, raden we speciale zonnecosmetica aan die voor tattoos werd ontwikkeld. Deze verzorgen de huid met de nodige hydratatie en helpen de kleur en de contouren van de tattoo te behouden.

Welke lotion gebruik ik best na het zonnen?

Eentje met veel hydratatie. Uw zonnecenter biedt zeker aftersun lotions aan. De zonneconsulente kan u graag verder informeren.

Hoeveel kost een zonnesessie in een zonnecenter?

Dat hangt ervan af welk apparaat je kiest en hoe lang je sessie duurt. Het start ongeveer bij € 10,- .

Welke lotion gebruik ik best na het zonnen?

Eentje met veel hydratatie. Uw zonnecenter biedt zeker aftersun lotions aan. De zonneconsulente kan u graag verder informeren.

Wanneer mag ik niet onder de zonnebank?

Huidtype 1: Wanneer u een extreem gevoelige huid hebt en ook in de natuurlijke zon heel vlug een zonnebrand krijgt, dan mag je niet geen zonnesessie in een zonnestudio nemen.

Reeds gekende aandoeningen: Wanneer u huidkanker hebt gehad, of er genetische aanleg is, dan raden we het gebruik van zonnebank af. U kan dit ook met uw arts bespreken.

Medicamenten: Wanneer u fotosensibiliserende medicamenten neemt (vb antibiotica), dan vermijdt u best een zonnesessie en de natuurlijke zon.

Zonnebrand: wanneer u momenteel een zonnebrand hebt, neemt u geen zonnesessie noch gaat u in de natuurlijke zon.

Leeftijd: Het nemen van een zonnesessie in een zonnestudio, mag wettelijk pas vanaf 18 jaar. Ongeacht of een voogd of wettelijke vertegenwoordiger (vader, moeder, ed) toestemming geeft of niet.

Zijn er tips om mijn zomerteint langer te kunnen behouden?

Uw huid vernieuwt zich in een cyclus van 28 dagen. Het stoot telkens weer de bovenste huidcellen af. Wanneer u uw huid optimaal verzorgt, dan gaat uw kleur langer mee. We geven nog 4 tips mee om langer van uw zomerbruin te genieten:

Vóór u op vakantie gaat en uw zomerkleurtje opbouwt, is het best om een goeie lichaamspeeling te (laten) doen. Zo worden alle dode huidcellen weggenomen.
Te lang en te heet douchen, droogt de huid uit en brengt de zuurtegraad door elkaar. Gebruik zeker een ph neutrale douchegel. Na het douchen de huid goed hydrateren met een lotion.
Je hydratatiepeil van binnen uit ondersteunen door genoeg te drinken. 1,5 – 2 liter (afhankelijk van uw grootte en gewicht) water of ongezoete thee per dag drinken. Enkel zo wordt de huid van binnenuit goed verzorgd.
Het solarium kan helpen jouw zomerteint langer te behouden. In het center kan de zonneconsulente u vrijblijvend informeren over uw individuele zonnesessies die het behoud van uw teint ondersteuenen.

Hoe lang kan ik het kleurtje behouden dat ik verkregen heb door de zonnebank?

De huid vernieuwt zich elke 28 dagen. De bruine kleur kan behouden worden door het te onderhouden met een zonnesessie. Wanneer u een bruine teint hebt opgebouwd, kan deze door een zonnesessie per week behouden worden. Een optimale huidverzorging voor en na het zonnen en na het douchen of baden, kan uw kleurtje verder ondersteunen.

Waarom mag ik onder de zonnebank geen zonnelotion met SPF gebruiken?

Hier staat het solarium tegenover de zon in het voordeel. Immers is de dosis bij een zonnetoestel exact gedefineert. Bij de zon is dat niet zo. Door uw huidtype, het soort toestel en het aantal minuten dat uw zonnesessie duurt op elkaar af te stemmen, wordt er op toegezien dat er geen zonnebrand kan optreden.

Hoe komt het dat ik bruin wordt?

Misschien hebt u zich wel eens afgevraagd hoe het komt dat de huid bruin wordt. Daarbij is het de lichaamseigen zonnebescherming die in werking treedt. Het verhindert het UV licht te diep in de huid binnen te dringen.

Dat werkt als volgt: Wanneer UV licht aan uw huid komt, reageert de opperhuid met een beschermende verdikking van de huid, de pigmentatie. Het UVB aandeel van het licht stimuleert de vorming van het bruine melanine in de pigmentcellen van uw huid. Deze met melanine verrijkte huidcellen migreren vervolgens naar de oppervlakte van de huid en zorgen voor de beschermde bruine kleur van uw huid. Omdat deze procedure een tijdje duurt, wordt je beetje bij beetje bruiner. Het UVA aandeel in het zonlicht zorgt ervoor dat reeds gevormde melanine naar de bovenste huidlagen wordt getransporteerd, waardoor uw huid direct bruiner wordt. Deze combinatie zorgt voor een mooi resultaat en geeft tegelijkertijd een natuurlijke bescherming.

Opgelet: ook met een voorgebruinde huid heb je in de natuurlijke zon nog steeds een zonnelotion met SPF nodig. Immers blijf je misschien langer in de zon en je kent de intensiteit van de stralen niet.

Hoe lang mag je na het zonnen niet douchen?

Dat je na het zonnen niet mag douchen is een fabeltje. Je mag gelijk wanneer na het zonnen douchen. Tijdens het douchen kun je niet je net verkregen bruine kleurtje afwassen. Wat je wel afwast, zijn de afgestorven huidcellen. Let er wel op dat je een ph neutrale douchegel gebruikt en dat je na het douchen je hydrateert met een goeie lotion. Dat is heel belangrijk omdat je zo de huid goed verzorgt en je bruine teint zo langer kunt behouden.

Welke olie kan ik gebruiken voor het zonnen onder de zonnebank?

Olie is geen goed idee onder de zonnebank. Het brengt schade toe aan het toestel en het ligvlak en het is heel veel werk om de bank weer in orde te krijgen. Verder is een olie eenvoudigweg niet geschikt. Om te bruinen in een solarium heb je hydratatie nodig en geen vet! Er is speciale zonnecosmetica waarmee u veel beter bruin wordt en waarmee u uw huid de optimale verzorging geeft.

Hoe lang mag ik zonnen?

Dat hangt af van uw huidtype en van uw pigmentatie.

Waarop moet ik letten wanneer ik onder de zonnebank ga en hoe werkt het?

Eerst en vooral zoekt u een zonnecenter uit waar u zich goed voelt. Het is belangrijk dat het een professioneel zonnecenter met begeleiding is. Dat betekent dat er bij een eerste bezoek een intake gesprek gevoerd wordt, dat een huidtypefiche wordt ingevuld en uw huidtype door de zonneconsulente bepaald wordt. Na de keuze van de zonnebank, zal de zonneconsulente u begeleiden naar de cabine en u het toestel uitleggen. Zo kan u optimaal genieten van uw zonnesessie.

Uw vraag was er niet?

Als we niet al uw vragen hebben beantwoord, kunt u altijd contact met ons opnemen.